Bryton Rider 310 GPS óra

Ekkor:

update: meguntam, hogy lassan indul be (talál műholdat), borzalmas a kezelése a gombokkal, nem lehet rá rendesen edzéseket tölteni résztávokkal, mert a külső szoftvert nem frissítették, úgyhogy egy év után eladtam és vettem helyette egy használt Garmin 510-et. Nem vennék mégegyszer Brytont, maradok a Garminnál. 

Lassan két éve eladtam a Garmin Edge 500-as szettemet úgy ahogy van. Nagyon szerettem, de akkor nem gondoltam volna, hogy valaha edzés szerűen szeretnék még bringázni. Vagy ha igen, akkor se álljon feleslegesen a polcon addig sem.

Idén jött el az idő, amikor a komolyabb edzéshez szerettem volna egy másikat. A Garminok egyik baja, hogy az egyes típusok ára nem esik le akkor sem, ha már kint az új, mégpedig az Edge 510 és 520 ekkor épp egy árban volt, ahol egyáltalán volt még. Az Edge 520 ekkor akciósan szettben 250 euró volt, pont annyi, amennyit már nem akartam rászánni.

rider310

Végignézve a kínálatot, és elolvasgatva a teszteket, és youtube videók zömén túl, végül a Bryton Rider 310 mellett döntöttem. A Mozgásvilágon találtok egy rövid ismertetőt a típusokról. A kiskerára 27 ezer forint kiegészítők nélkül, ami elég jutányos. Én a Cadence szenzorosat rendeltem magamnak, mert pulzusmérő órám már volt más márkából, ami kompatibilis ezzel.

17121484_10208148961153044_1401914717_o

Lassan két hónap használat után jók a tapasztalataim. A jelet soha nem dobja el, mindig hamar megtalálja a cadence szenzort és a pulzuspántot is. Tízből egyszer indulás után kell neki 1-2-3 perc, míg megtalálja a GPS vételt, utána pedig tökéletes.

A jelerősséget három féle képen lehet állítani, kikapcsolt, gyenge és erős állapotban. Kikapcsolva akkor tartsuk, ha görgőzni szeretnénk vele. Gyengén még nem használtam, így a mintavételezéséről nem tudok mit mondani, erősön pedig nagyon jól mér. A GPS logokon 10 méteres eltéréseket is látok. Összahasonlítva a régi Garminommal azt kell mondanom, hardveresen jobb, mert az gyakrabban nem talált jelet, és talán nem is volt ennyire pontos.

Erdőben a Garmin képes volt akár 50%-os eltéréseket is kiírni aktuális sebességnek, mint a valós. Ez a Brytonnál pontosabb sokkal, de azért itt megemlíteném, hogy az Edge 500 nem mai konstrukció, sokat fejlődött azóta a technika.

A kezelőszervekről nem lehet órákat mesélni, három gombos, ami néha nem esik kézre. Jobban örültem volna négy gombosnak, ahol fel és le is lehet léptetni a menüben. Itt csak lefelé tudunk léptetni, és ha elért az aljára, visszaugrik a tetejére.

16831503_10208047222249635_220755484_n

Az aku időről érdemben azért nem tudok nyilatkozni, mert eddig a leghosszabb 5 órás tekerés alatt sem merült annyit, hogy ne maxon legyen az állpotsávja a töltöttségnek.

Na és nézzük a lényeget, mit is tud az óra?

Gyakorlatilag majdnem mindent, amire csak szüksége lehet az embernek, a navigáció kivételével. A régi órámon a navigációt 2 év alatt talán háromszor használtam, arra meg ott a telefon is. Felsorolni is nehéz lenne a 70 funkciót, szóval csak a lefgontosabbak amik nekem számítanak:

 • pulzus
 • átlag pulzus
 • idő
 • sebesség
 • átlag (ezt a sebesség mellett is látjuk kis fel-le nyíllal mint a Cateye órákon)
 • táv
 • pedálfordulat
 • résztáv időzítés és jelzés
 • watt (tudja, de nekem nincs wattmérőm)

Igazából én ennyit használok edzés közben, a többit meg úgyis utólag elemzem. Persze még van további 70 funkció, amit tud, de én nem akarok menet közben elveszni a sok információban. Magán a ksézüléken még két dolgot szoktam állítani, a háttérvilágítást, és a gps kapcsolat erősségét a menüből. Ezeket viszont sajnos menet közben nem lehet. Valamiért le kell stoppolni az aktuális tekerést, és csak úgy lehet visszamenni a menübe. Ezután nem tudjuk folytatni, új tekerés indul. Ezt egy elég nagy hiányosságnak találom, de a menü többi részének a felépítése, és az óra használata egyébként egyszerű és kényelmes.

Amiről többet kell beszélni még, azok a szoftverek az órához. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a hardware és a szoftver fejlesztése külön kézben történik. Gondolok arra, hogy míg a neten konzekvensen zöld színt használ a cég, az órák egytől-egyik jól felismerhető narancs-feketék.

Valamiért a már meglévő szoftvereit kifutatta a cég, és helyette Bryton Active néven egy új alkalmazást csinált. Ha neten nézzük meg, vagy androidra, illetve ios-re töltjük le mint alkalmazást, akkor is ugyanazt kapjuk, az egész egy rendszer. Ez majdnem mindent tud, amire szüksége van az embernek, amit meg nem, és itt jön a nagy hoppá, a szoftverben automatikus strava szinkronizáció. A dolog egyszerű mint a faék, hazamegyünk, még be van kapcsolva az óra, bluetoothon párosítjuk a telefonnal (erre a Bryton facebook oldalán voltak visszajelzések, hogy bizonyos androidos készülékekkel nem meg), majd a szinkronizálás gombbal automatikusan felkerül a tekerés a saját programba, és a stravába is. Bumm. 2017. Technika.

Én megszokásból mindig kábellel rakom fel, mert ilyenkor töltődik is közben az óra, de ha csak kutyafuttában szeretnék menet közben megnézni valamit, akkor is remek megoldás, pár másodperc alatt megvan.

Az oldalon van lehetőség útvonalak előre lértehozni, ez értelem szerűen csak a navigációs típusokra jó.

Egy dolog viszont kimaradt az új verzióból, ez pedig a résztávedzések tervezése. Eddig az Active helyett két program is volt:

Screenshot_11

Screenshot_10.png

A Bryton update tool semmi másra nem volt jó, mint magán az órán szoftvert frissíteni, a Bryton Bridge pedig adatkapcsolatként is működött.

A régi tervezőben, volt lehetőség résztávedzések létrehozására, és naptáras tervezésre. A terveket a Bryton Bridge programmal lehetett volna felrakni, de ez ugye az órámmal nem kompatibilis.

Screenshot_7

Mivel ez a tervező is a régi rendszerhez tartozik, április végén már ez sem lesz elérhető, pedig sokan még ezt használják a visszajelzések alapján. Azt, hogy ez az új rendszerbe mikor kerül bele, még nem tudni. Mondjuk szerencse, hogy ez egy olyan dolog, amit az idő megoldhat, és nem magának a készüléknek van hiányossága.

Mi a megoldás? Az órán is ehet résztávedzéseket létrehozni a gombokkal, igaz, hogy nem annyira kényelmes, és több ideig tart, de el lehet vele szórakozni, és csak egyszer kell vele eljátszani, utána meglesz mindig.

Mivel az én felhasználási körömhöz ezek az infók fontosak, nem vesézném ki a többi tulajdonságát. Ezt bőven megtették már más oldalak, tesztek, és a youtube-on is csomó videót találhatunk a beállításáról és használatáról.

Összességében, ezért az árért egy nagyon jó órát kapunk, 1-2 minimális hülyeséggel. Ár/érték arányban messze veri a konkurenciát, ami most éppen a Garmin Edge 20/25 akar lenni, de azok dupla árban vannak ehhez képest. Megéri-e az a többletköltség? Nem. Olcsó kategóriában szerintem ez a típus most világverő. Ezért vettem én is meg magamnak. Abszulút elégedett vagyok vele eddig. Egy dolog ronthatja el az élményt, ez pedig a tartóssága lesz, de az úgyis csak idővel derül ki.

Update: olcsó, de igazából nem annyira jó így utólag. Ha csak arra kell, hogy mérje mit mentél, arra tök jó, de komolyabb edzéshez már nem.  

Csodálkozom, hogy kínai cégek még nem álltak rá hasonló órák gyártására.

Ha drágább órát akarnék venni, ami már tud navigációt is, akkor nem biztos, hogy maradnék a Brytonnál, mert akkor már inkább rászánnám a pénzt a Garmin Edge 520-ra, aminek a háttértámogatása és a szoftverei jobbak, viszont az ára is sokkal húzósabb.

 

3 hozzászólás Új írása

 1. Podlóczki Zoltán szerint:

  Szia, Galaxy S8 telefonom van, képtelenség a bluetooth kapcsolatot létrehozni. Előtte Note4 telefonom volt, azzal működött. A cikkben azt olvastam, hogy kábelen is át lehet az adatokat a telefonra küldeni, kérlek írd meg a módját. Köszönettel, Podlóczki Zoltán

  Kedvelés

  1. kimu szerint:

   Szia, én nem telefonra küldöm közvetlen, hanem laptopon keresztül fájlfeltöltéssel stravára és training peaksre. Onnan visszakerül telefonra, remélem segít majd. UI: nem néztem androiddal, ios-el megy a szinkronizáció nekem.

   Kedvelés

 2. Péter szerint:

  Szia!
  Tudnál valami tapasztalatot mondani a barometrikus magasságméréséről? Minden induláskor kalibrálni kell? Miért kell egyáltalán kalibrálni, ha egyébként GPS alapon működik az egész? Automata kalibrálás nincs benne?
  Köszi

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s