Paris-Roubaix for Real

Ekkor:

Még tavasszal csináltam egy kisvideót arról, hogy szeretnék kimenni a jövő évi Amateur Roubaix-ra. Ez a verseny előtt egy nappal van, és igazból egy granfondó, 170 kilométeres távon a pályából. Idén nem jött össze, aztán az élet úgy hozta, hogy munka ügyben kijutottam Lille-be, ami hogy hogynem, Roubaix mellett következő városka.

Aki esetleg nem ismerné a versenyt:

Mivel a B’Twin village-ben voltunk meetingen, így a bicaj téma sem volt kérdés, kölcsönöztem egy Triban 540-es országútit. Persze azon kívül is volt látnivaló, pl egy furcsa “stringbike” 😀

IMG_4440

Szóval elmentem tekerni, 15 kilométer volt kifelé a vársból, míg eljutottam arra a pontra, ahol a verseny pályájába becsatlakozom. A google térkép nagyon érdekesen kezeli a franciaországban a kerékpáros gps-el való közlekedést. Nem kellett a pályáig sem elmennem, hogy az első szántóföld közepén pavékon lehessen menni 😀

IMG_4452

IMG_4450

A táj szép, mindenhol mezőgazdasággal foglalkoznak a környéken. Egyedül a faluk voltak furcsák nekem, azon kívül, hogy minden eszméletlenül rendezett, szép, és élhető, gyakorlatilag minden ugyanolyan. A városkák elsőre megkülönböztethetetlenek egymástól. Kb annyi szint van a környéken, mint az alföldön. Rengeteget kellett gps-t nézegetnem, hogy ne tévedjek el. Furcsa volt, hogy nincs kitáblázva semmi, csak a szektorok eleje és vége.

IMG_4462

Ezután értem el az első pavés szektorhoz, ami az utolsó 40km-t kezdi meg. Gyakorlatilag innen dől el minden, kivéve ha Boonen már előbb megindul 😀

IMG_4454

A macskaköves szakaszok nehezebbek, mint amik itthon vannak, nagyobbak a kövek közötti távolságok, nem mindenhol van szabályosan lerakva, és általában, ahogy a képen is látszik, a középen magasabb az út. A széleken nagyon kevés hely van, ami füves-földes, ahol el lehet menni oldalt. A versenyeken is látszik, ahogy tömött egyes oszlopokban mennek egymás után. Ez a járható, ha száraz idő van, viszont eső után olyan szinten tud csúszni, vagy megragad benne a kerék, hogy ügyesség kell az abszolválásukhoz.

 

 

 

 

Inkább bele se merek gondolni, milyen érzés lehet ezeken maxi tempóval átmenni. Megelégedtem a 15-20-as tempóval, egyrészt azért mert a bringa nagyon merev, és 8 barra fújt 23mm-es gumikkal, másrészt, nem volt sietnivalóm 😀

IMG_4480

A legnehezebb szektor szerintem :

Secteur 5: Camphin-en-Pévèle (1.8km) ****
– Ez a negyedik hátrafelé. Egyrészt, iszonyatosan szük az eleje, nem lehet elsunyulni a szélen, másrészt, ráz mint a fene. Fizikai fájdalom rajta menni. Hosszú is. És ami különösen kegyetlenné teszi, hogy ahogy vége, keresztezi az ember a főutat, majd egyből rámegy a következőre:
Secteur 4: Carrefour de l’Arbre (2.1km) *****

A kettő együtt 4,5-5 perc szenvedés, a vége előtt 20 perccel… Innentől gyakorlatilag nincs olyan szektor, ami komolyabban megakasztana bárkit is. Sep Vanmarcke szokott mindig ezen a két széktoron szökéssel próbálkozni, eddig sikertelenül.

IMG_4512

A végén már nagyon nem lehet mit csinálni, Hemben, a cél előtt 5 kilométerrel van egy nagyon kis emelkedő, ahol meg lehet húzni. Az emlékezetes 2016-os kiadáson, amikor Hayman nyert, itt próblták egymást támadni folyamatosan. A 4-1 kilométerig nem sok mindent lehet tenni, a felvételeken nem látszik, de az út minimálisan belejt, így nem 40-45-el mennek rajta, hanem kb 60-al.

IMG_4508

A velodrom pedig, hát… Kicsi, meredek a széle, csak akkor lehet felmenni rendesen az oldalára, ha tempóval megy az ember, 40 plusz felett. Egyébként ha lassan megyünk, csak a legszélén lehet a leesés veszélye nélkül haladni. Jártam már sok velodromban, de bringázni ez volt a második, ahova felmehettem, szóval nincs igazi összehasonlítási alapom, a másik a Milli volt. A tévéközvetítésekhez képest kisebbnek látszik a pálya élőben.

IMG_4494

Mentem pár lassú kört, majd megpróbáltam egy olyat, ami a csövön kifér

IMG_4541

https://www.strava.com/activities/1103995616

44,1-es átlag 😀 Vicc. Egy átlag bringásnak ez jó lehet, de 2015-ben amikor Dagenkolb nyert, a 252 kilométerre jobb átlagot mentek a profik. Persze nem ez a lényeg, az egész bringázás egy hihetetlen nagy emócionális töltet volt nekem. Úgy érzem, kipipáltam egy nagy dolgot a bakancslistámról.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s